GO UP

Kortreist helg på elsykkel i Gudbrandsdalen – med historie og naturopplevelser

Publisert 11.05.21

Vi tok en kortreist helg på elsykkel i Gudbrandsdalen – full av historie og naturopplevelser. Og den vil vi gjerne dele med deg.
Nyinnkjøpte elsykler gjorde oss sugne på opplevelser. Vi tok syklene med på bilen med nytt sykkelstativ og suste oppover Gudbrandsdalen. Det var en kald vårdag hvor bjørka så vidt har begynt å få farge. Med snø på alle fjelltopper gjorde at turen måtte tas lenger nede i dalen.

nordmannsreiser, norden, norge, på elsykkel i Gudbrandsdalen

Vi valgte Hundorp som utgangspunkt hvor vi hadde lest om Dale-Gudbrands Gard – hotell og pilgrimsted. Vi har kjørt dalen mange ganger på gjennomreise. Den nydelige gården hadde vi aldri tatt oss tid til å stoppe ved. Vi ble tatt godt i mot av vertskapet. For et vakkert sted! Nydelige bygg hvor hotelldelen har fine rom, restaurant og lobby. Utsikten mot fjellene, Gudbrandsdalslågen og de unike vikingehaugene er fantastisk.

På gårdstunet er det også stabbur med flere rom og en egen pilgrimsstue hvor pilgrimer kan ta inn på enkle saler.

Vi kastet oss på syklene for å nyte de beste timene av dagen. Etter få meter på sykkelen tok vi av på en sidevei. Nydelige gamle gårder og fine jorder hvor noen rådyr gresset.

Sør-Fron kirke troner over dalen og er unik. Kirken er fra 1792, er åttekantet og derfor nokså spesiell. I koronatiden var den stengt, så vi fikk ikke sett den inni.

nordmannsreiser, norden, norge, på elsykkel i Gudbrandsdalen

Vårt neste stopp var på gården Sygard-Grytting som i seks korte uker om sommeren er åpen for overnatting med gourmetmat fra egen produksjon. Her var lammingen i gang og mange nyfødte lam gikk ute sammen med moren sin.
Ellers spradet løse høner og haner på tunet. Koselig vertinne fortalte litt om stedet.

Eldste hus fra 1300-tallet hvor de tok inn sine første gjester. Siden har samme slekt tatt imot gjester i 700 år.

nordmannsreiser, norden, norge, på elsykkel i Gudbrandsdalen

Like ved er det skulpturutstilling, men gangveien dit var isbelagt fortsatt så vi droppet det. Så gikk turen til Harpefoss. Harpefoss hotell var under oppussing, men er en skikkelig særegen bygning og med fantastisk utsikt til fossen.
Fossen var fortsatt isbelagt og venter på vårløsningen i fjellet. Mektig juv var det likevel og et fint stopp. Vestsideveien tok oss tilbake til Dale-Gudbrands gard som skinte i ettermiddagssolen.

Her ser du de fire store gravhaugene fra vikingetiden som ligger over et nokså begrenset område. Vi tok en tur rundt og leste oss opp på historien på plaketter som sto ved minnesteiner og gravhauger.

I år er det 1000 år siden Dale-Gudbrand møtte kongen, Olav Håkonsson, og etter mye blodsutgytelse godtok kristningen av Norge.

på elsykkel i Gudbrandsdalen, nordmannsreiser, norden, norge
Det er lite nå som minner om dette store møtet som har betydd masse for utviklingen av Norge. Her hviler fred, beliggenheten er fantastisk og husene gir deg innblikk i mye som har skjedd gjennom tidene. Det har vært et sentralt stopp for reisende på Pilgrimsferd til Nidaros og er fortsatt et sted som tar imot pilgrimer i et eget bygg. De innlosjerer pilgrimer på loftet i den eldste stua.

nordmannsreiser, norden, norge

Vi ble jo litt inspirert av pilgrimsruten, så neste dag tok vi syklene fatt langs vestsiden til Ringebu og fulgte pilgrimsruten tilbake til Gudbrandsgard. Turen var på ca 30 kilometer og var en stor opplevelse. Vi var usikker på om det gikk med sykkel, men det var kun de siste to kilometerne tilbake vi måtte ta turen langs hovedveien.

Sykkelturen gikk på grusvei, kjerrevei og bro over juvet hvor vi for mange år siden overvar en fantastisk forestilling som del av Peer Gynt-spelet. Et utrolig juv hvor det om noen få dager vil være et skikkelig brus med de mengdene snø som er i fjellet.

Jeg tenker at neste gang vi skal på elsykkel i Gudbrandsdalen, vil vi overnatte på samme hyggelige sted og følge Peer Gyntvegen i fjellet.
Her er det mye å oppleve.

nordmannsreiser, norden, norge

Litt om stedets historie:
Dale-Gudbrands Gard er et uttrykk for Opplands rike kulturhistorie. Her finner du kulturminner og historikk av høy nasjonal verdi – midt i hjertet av Gudbrandsdalen.
De mange gravhaugene fra før kristen tid vitner om stor makt og posisjon i Gudbrandsdalen i vikingtiden. Dale-Gudbrands Gard på Hundorp var et herresete, og det neststørste gudehovet i landet lå på nabogården Hove. I dag er Hundorp og Dale-Gudbrands Gard 1000-årsstedet i Oppland.
Få norske gårder har så rik kulturhistorie som Dale-Gudbrands Gard på Hundorp. Siden vikingtiden har dette vært et samlingssted for mektige møter og store begivenheter.
Det første store møtet på garden fant sted i år 1021 og var mellom Olav den Hellige og gardsherren Dale-Gudbrand. Møtet er beskrevet i Heimskringla av Snorre Sturlasson og endte med at Torsbildet ble knust, og innføringen av kristendommen startet i Gudbrandsdalen. I 2021 er det 1000 års jubileum for klubbeslaget på Hundtorp.
Siden den gang har gården blant annet vært sete for sorenskriveren i Midt-Gudbrandsdalen og folkehøgskole.
Dette var en fantastisk tur på elsykkel i Gudbrandsdalen!

Vil du prøve en kortreist helg på elsykkel i Gudbrandsdalen – med historie og naturopplevelser?

Kontakt Nordmanns-Reiser, vi skreddersyr din Norgesopplevelse

Se også 
Reise med barna gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen 
Opplev Lillehammer og fjellene rundt

 

© 2024 Nordmanns-Reiser AS

Driftes og utvikles av God dag,