GO UP

Med vennegjengen til Røros

Publisert 16.11.21

Endelig var det klart for en lenge planlagt tur med vennegjengen til Røros – med ølsmaking og kjøttgryte rundt leirbålet.
Turen var koronaflyttet flere ganger, men nå bar det av sted til bergstaden for spennende opplevelser.

vennegjengen til Røros, nordmannsreiser, Norge

 

Vi hadde leid inn Asker og Bærum Turbusser isteden for å kjøre egne biler – både for det sosiale og det praktiske. Sjåføren – en blid og glad gutt – plukket oss opp ulike avtalte steder, og så bar det opp i de dype skoger. Bussen var bekvem og hadde alle fasiliteter – til og med en stor høyttaler til denne livlige gjengen.

Selvfølgelig måtte vi ha et fotostopp ved den velkjente elgen.

vennegjengen til Røros, nordmannsreiser, norden, norge

 

På ettermiddagen ankom vi Røros, og sjekket inn på det koselige hotellet. Erzscheidergaarden ligger i en sidegate rett ved den flotte kirken – på toppen av byen. Bussen kan kjøre helt frem. Hotellet er fra 1600-tallet og her finner du virkelig Bergstadens sjel. Alle rom er ulike, og du kan velge mellom enkeltrom, dobbeltrom og superiorrom – som er litt større. Her er det antikke møbler, gamle bruksgjenstander og flotte gamle tømmervegger. Hotellet tar kun 54 personer og du vil føle deg særdeles ivaretatt.

vennegjengen til Røros, nordmannsreiser, norden, norge

 

Etter innsjekk samlet gruppen seg i den hyggelige peisestuen for et lite glass før middag. Det står te, kaffe og småkaker fremme hele døgnet, så vel verdt å ta en liten pause her.
Så ventet middag nede i hotellets kjelleretasje, som også er restaurant. Dette er en rustikk restaurant, ingen gourmetservering. Men en hyggelig atmosfære med hvitkalkede vegger og antikviteter stående rundt omkring. Levende lys i gamle smijernstaker på bordene lagde en lun ramme rundt middagen. Er dere en større gruppe, så får dere restauranten alene.

nordmannsreiser, norge

 

Vi fikk servert en buffet bestående av lefseruller, elghakkgryte og en smuldrepai til dessert. Om du er vinkjenner, så vær obs på at hotellet har veldig begrenset utvalg.
Restauranten/serveringen stenger kl. 22, så etter noen hyggelige timer, så gikk ferden videre til ett av vannhullene på Røros. Røros by night er et flott syn, med den nydelig opplyste kirken som et tårn over julepyntede gater.

Etter en god natts søvn i særdeles rolige omgivelser, ventet et nydelig frokost. Her var det hjemmelaget omelett, nystekte vafler, smoothies og mye annet godt.
Så hadde gruppen tid på egen hånd til å ta en tur i noen av de spennende små butikkene og utforske grender og sidegater. Røros er full av kunst- og håndverksutsalg, og så har de et juleloft som er oppe hele året! I tillegg finnes det et shoppingsenter.

nordmannsreiser, norge

Etter noen timer i byen og en god lunsj på et av serveringsstedene, hentet bussen oss utenfor hotellet. Nå ventet omvisning og ølsmaking på Røros Bryggeri.
Røros Bryggeri ligger kun 15 minutters kjøring fra sentrum. Her ble vi hjertelig tatt i mot av Robert, som var vår guide og foredragsholder disse timene.

nordmannsreiser, norgenordmannsreiser, norge

 

Røros Mineralvannfabrikk ble etablert på 1900-tallet med Oliver Langen – «Brus-Oliver» – som bestyrer. Senere kjøpte han fabrikken og moderniserte, og på full kapasitet kunne de etter hvert produsere hele 400 flasker per dag. Senere overtok og utviklet sønnen «Brus-Ole» og hans svigersønn «Brus-Erik» driften. Tidlig på 1980-tallet ble det pause, men i 2009 våknet selskapet til liv da rørosinger med kjærlighet til mat, drikke og lokalområdet startet Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS. Blant eierne er etterkommere etter Brus-Oliver. I dag produseres både øl og mineralvann, og en 100 år gammel familietradisjon føres videre oppe på fjellet.

nordmannsreiser, norden, norge

 

Det var flott dekket på med Rørostapas. Og vi fikk servert mange spennende godsaker. Øl og sider brygges etter gamle tradisjoner, men eierne tenker innovativt og har laget en mengde ulike smaker ut fra lokale råvarer. Her er det blåbær, tyting, rabarbra og krekling. Men navnene har annen schwung: Hva med The Bayer And The Beast eller No Buzz, No Fuzz? Vi fikk en spennende omvisning i produksjonslokalene og ble fortalt om gangen i bryggingen.
Robert fortalte med innlevelse om historien og tankegangen bak de ulike smakene og etikettene. Og både mat og drikke smakte så godt at de fleste handlet med seg litt ekstra hjem. Godt det ikke er tollstasjon mellom Røros og Oslo.

nordmannsreiser, norden, norge

 

Etter noen flotte timer her tok bussjåføren oss tilbake til hotellet. Vi hadde en liten stund på å ta på oss varmere klær, for nå ventet et deilig kjøttsuppe på Kaffestuggu med påfølgende bålpannekos.
Rolf på Kaffestuggu hadde satt frem storgryta, som aldri ble tom. Og det smakte fabelaktig godt i kulda. Og når suppa var spist, så forflyttet vi oss til bålpannen og hadde både allsang og juging.

Etter nok en deilig frokost, satt vi oss tilbake i gode buss-seter med både bok og pad og så tok Asker og Bærum Turbusser oss trygt tilbake til Oslotraktene.

vennegjengen til Røros, nordmannsreiser, norden, norge

Fantastisk hyggelig tur og veldig hyggelig by! Dette frister til gjentagelse.

Vil du ta med vennegjengen til Røros eller andre steder?

Kontakt Nordmanns-Reiser – vi skreddersyr dine opplevelser!

Les om turopplegg til Røros

Les om andre venne- og firmaturer

© 2024 Nordmanns-Reiser AS

Driftes og utvikles av God dag,