GO UP

Vennetur til Svalbard – med nordlys, snøscooter og mat

Publisert 03.03.23

Velkommen til å lese om min vennetur til Svalbard i slutten av februar 2023.

Avreisen gikk fra Gardermoen på morgenen den siste fredagen i februar med Norwegian. Og for en fin gjeng vi var!

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Flyet til Svalbard må ned i Tromsø både ut og hjem, og det er viktig å merke seg at du både må ha med pass (!) og i tillegg må ut av flyet og gjennom passkontroll i Tromsø. Upåklagelig service til tross for tidlige morgentimer. Tror det er sjelden morgenflyet går tomt for bokser med brun drikke!
Deretter flyr du videre mot det fantastiske øyriket Svalbard.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Vel fremme på den bittelille flyplassen, så ventet en spesialbestilt buss for å hente gjengen. Til og med merket med egen logo!
Det er ikke spesielt mye dyrere å leie en egen buss, dersom dere er 15 eller flere, i forhold til flybussen – som stopper flere steder på veien.

Vi skulle overnatte på Coal Miners Cabins. Coal Miners Cabins ligger lengst opp i dalen, nesten helt oppe ved isbjørnskiltet i Nybyen, Longyearbyens lille ”drabantby. Du kan beregne ca 15 minutters gange til torget. Alternativt kan du ta taxi – kanskje spesielt tilbake igjen, da det er litt oppover i dalen. Taxi koster ca 150,- fra sentrum.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser Vennetur til Svalbard

 

Da Longyearbyen ble bygd opp på nytt etter andre verdenskrig, flyttet gruvearbeiderne inn i de to-etasjers brakkene som ble satt opp. Standarden var dårlig, men sammenlignet med tøffe dager i gruvene, var innlosjeringen upåklagelig. I dag bor du i en mer oppgradert versjon, men samtidig ganske basic. Rommene er enkle, med utsikt mot vill arktisk natur. Det er ikke bad/toalett på rommet, men åtte bad tilgjengelig på gangen.
Sengetøy, morgenkåpe, håndklær og frokost er inkludert. Rommene og badene holdes rent og senger blir redd opp hver dag.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Foto: Agurtxane_Concellon

 

Det som er verdt å merke seg om man er en gruppe på 20-30 stykker er at dere får en bygning for dere selv. Der er det også et egen kjøkken med kjøleskap og komfyr, alt kjøkkenutstyr, et vaskerom med vaskemaskin og en stue hvor dere kan henge etter utfluktene. Rommet ble flittig brukt, og vi var egentlig ganske glade for at vi (nesten) var de eneste gjestene der. For vi hadde mye å snakke om i løpet av disse dagene.

Overnattingen inkluderer en deilig frokostbuffet. I Coal Miners’ Bar & Grill er det en avslappende atmosfære. Baren og restauranten er morsomt innredet med en spesiell blanding av gammelt og nytt. Dype lenestoler og knallrøde lampeskjermer med frynser.
De serverer også lunsj om middag om du er fysen.
Dette var tidligere gruvearbeidernes “Stormesse.” På 60-tallet ble det etablert meieri i kjelleren på Stormessa. Det var også her gruvearbeiderne hadde sitt dusjanlegg og mottok post og lønn. Kokkene tilbereder all maten på kullgrill og serverer generøse porsjoner.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Den første kvelden vandret vi ned til sentrum, forbi fine Funken Lodge – et godt alternativ om du skal på kjærestetur eller ønsker høyere standard på boende. Det var mye nytt og annerledes å titte på nedover veien.
En tur innom Nordpolet for litt handling, før det ventet en bedre middag på Stationen. Her var det et uvanlig utvalg av både hvalcarpaccio, sel og spennende burgere.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Svalbard er et taxfree-område, så du vil raskt merke at priser på merkevarer – spesielt sportsklær – holder en vesentlig lavere pris enn på fastlandet.
I tillegg er utvalget på Nordpolet spennende, men husk at du har tollkvote inn til Tromsø.

Spennende opplevelser på vennetur til Svalbard

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Dag to startet med en deilig frokost, før opphenting til snøscootertur til Elveneset. Turen tar ca 7 timer t/r, og et lite tips er å smøre med seg en brødskive eller to i sekken – da det ikke er noe mat på veien. Varm drikke og kjeks får du imidlertid halvveis.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

På turen, som er middels krevende, ser du mange Svalbard-rein – som kjennetegnes av at den er liten av vekst, kort i hals og ben.
Og ikke spesielt redd.
Den ville naturen er fantastisk. Og nede ved Elveneset kan du se sel, kanskje hval og kanskje til og med isbjørn!

Elveneset er et fenomenalt utkikkspunkt over Tempelfjorden og Tempelfjellet. Tempelfjellet, eller Templet, er 766 meter høyt og ligger nord for Sassenfjorden. Fjellet har fått sitt karakteristiske navn på grunn av måten smeltevannet har karvet intrikate strukturer i fjellveggen, som på avstand kan minne om tempelruiner. Husk kikkert og varme klær du kan ha under scooterdressen!

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

På kvelden hadde vi reservert plass på Huset – en av gourmetrestaurantene på Svalbard.
Huset ligger i gangavstand fra hotellet og har en av Skandinavias største vinkjellere. Råvarene til maten hentes fra Svalbard og Arktis. Huset ble bygget som forsamlingshus i 1951, og fikk umiddelbart sitt berømte navn av byens befolkning.
Her har det vært servering siden alkohol første gang ble tillatt servert på 50-tallet. De fleste av byens institusjoner inklusive skole, sykehus og postkontor, har hatt tilholdssted i Huset.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

En deilig treretters middag med tilhørende drikke smakte ikke feil etter mange timer utendørs. Kvelden endte for så vidt ganske tidlig for de fleste etter mye frisk luft tidligere på dagen. Det er kort vei å gå fra Coal Miners til Huset, men husk refleks og hodelykt. Det blir fort mørkt.
Litt tid i fellesstua ble det allikevel på en del av oss.

Dag tre skulle vi på isgrottevandring. Du blir hentet med snowcat ved hotellet og kjørt oppover i dalen. Deretter venter en eventyrlig opplevelse nede i isgrottene. Beltevognen er oppvarmet, men det er noen få minusgrader i grotten, så ta på varme klær. Her kommer du inn i en frossen verden. Fanget i isen kan du se 1000 år gamle planterester, fantastiske formasjoner, trange ganger og store hulrom. En underjordisk verden som er skjult for alle som ikke tar turen ned i dypet. Inngangen til isgrotta er vanskelig å finne for alle andre enn guiden, men midt i alt det hvite er det en liten åpning med en trapp som fører ned til den magiske verdenen av is og snø.

nordmannsreiser, norden, norge

Foto: Werner Anderson Hurtigruten Svalbard

 

Du blir utstyrt med kraftig hodelykt. Isgrotten forandrer seg fra år til år, men du kan som regel gå et par hundre meter innover før det sier stopp (eller blir for vanskelig å forsere). Flere steder åpner gangen seg opp som en stor katedral av snø og is, og det er helt utrolig fascinerende.

Etter denne opplevelsen var det litt tid på egen hånd til å kikke litt i butikker, spise en god lunsj og bare nyte atmosfæren i Longyearbyen.
Fersk fish & chips var en klassiker på mange.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Så ventet nok et nytt eventyr. Vi ble hentet med buss for en arktisk nordlysaften på Camp Barentz.
Ta på deg gode friluftsklær og varm genser. Klærne kan lukte litt bål etterpå.
Bussen kjørte innover Adventsdalen i full storm faktisk. Og sikten var relativt beskjeden for den erfarne sjåføren. Her var det bare å ta fart og kjøre på.
Vel fremme i Camp Barentz, som har en fantastisk beliggenhet ved foten av fjellet Breinosa, og rett under Gruve 7, ventet guidene på oss med en kort innføring i regler – i og med at vi befant oss ute i isbjørnland.

Barentz hus er en kopi av hytta som Svalbards oppdager Willem Barentz overvintret i på Novaja Semlja i 1596. En fantastisk koselig koie med en åpen grue i midten.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Her kan du oppleve reinsdyr, ryper og rev på nært hold om du er heldig.
Vi ble ønsket velkommen med en akevitt, og på bordet lå det noe som en del trodde var ostebiter til forrett. Som da viste seg at det var smør til påfølgende flatbrød … Alle typer drikke til maten er inkludert.
Det ble servert en deilig suppe med reinsdyrkjøtt – uvisst om det var Svalbard-rein. Men bidosen smakte upåklagelig. Deretter fortalte guiden om nordlyset – hvordan det oppstår og når og hvor. Veldig interessant.

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

 

Etter denne fine kvelden, kan du velge om du vil hoppe av i sentrum og kanskje for eksempel oppsøke Karlsberger pub?
Eller nyte en nightcap i den koselige baren på Coal Miners Cabins.

Dag fire startet igjen med en deilig frokost. Så ble det en forfriskende vandring ned til sentrum for de siste innkjøp og en deilig lunsj.
Bussen kom til hotellet og tok oss med til flyplassen for reisen hjem.

Og hele turen ble avsluttet med dette magiske synet fra flyet!

USa spesialisten Amerikaspesialisten, nordmannsreiser, cruisereiser

Vil du at vi skal skreddersy en vennetur til Svalbard for deg?

Kontakt Nordmanns-Reiser

Vi lager en egen webside med din eventuelle logo, passordbeskyttet slik at all info kun kommer til dine venner.
Her ligger det også en online påmelding slik at du slipper å ordne innbetalinger, navnelister eller annet. Det ordner vi…

Les mer om turer til Svalbard

Les om Svalbard – et arktisk eventyr hele året

 

© 2023 Nordmanns-Reiser AS

Designet og utviklet av HCL Nordic