GO UP

Helgelandskysten med bil

Prøv denne spennende ni-dagers turen langs Helgelandskysten med bil!
Den sagnomsuste kyststrekningen med sitt fantastiske øyrike står på manges ønskeliste. Helgelandskysten strekker seg gjennom Nordland fylke fra Bindalen i sør til Svartisen.

Kommer du sørfra kan du følge Kystriksveien RV17 fra Steinkjer via Namsos, men turen kan også startes med for eksempel Hurtigruta fra Trondheim til Rørvik eller Brønnøysund.
Du kan reise fra sted til sted med bil eller motorsykkel og nyte naturen underveis slik du selv ønsker det.

Med en syv-dagers billett på ferge/hurtigbåt får du en flott reise. Reisen som beskrives, kan tilrettelegges slik du ønsker med flere stopp og lengre opphold. Billetten kjøpes her og kan ikke bestilles før 30 dager før du skal reise – bestill så tidlig du kan!

Helgelandskysten har tre større byer, Brønnøysund, Sandnessjøen og Mosjøen. Byene er knutepunkt for vei til lands og til vanns. Brønnøysund er utgangspunkt for tur til Torghatten, Sandnessjøen byr på De Syv Søstre, og i Mosjøen finner du Helgeland museum, Norges første Via Ferrata og zipline.

Den flotte naturen og øyene langs kysten strekker seg fra Bindal i sør, men tar også gjerne med øya Leka, Norges Geologiske nasjonalmonument og del av Helgelands øyrike med flere fiskevær knyttet til øy kommunen.

nordmannsreiser, norden, norge
Leka er kjent for Ørnerovet, Lekamøya og sin fantastiske natur og er en avstikker fra RV17 på ca 10 km hver vei og vel verdt et besøk. Området er en del av Trollfjell Geopark og fikk sin Unesco-status i 2019.
Før du legger ut på tur i øyriket kan du lese sagnet om Hestmannen, De syv søstre, Torghatten og Lekamøya.

Dag 1 Brønnøysund
Brønnøysund ligger i skipsleia og Hurtigruta har i alle år vært viktig for byen.
Fra kaia skuer du mot Torget og Torghatten som bare ligger noen kilometer unna. Torghatten er en av de viktigste attraksjonene. I Brønnøysund kan du leie sykkel eller kajakk for å komme dit eller kjøre til parkeringen ved bunn av fjellet. Turen opp til «hullet» er bratt, men ikke verre enn at barn og godt voksne kan ta turen. Vel oppe er utsikten mot Leka og kysten er belønningen!

Norge, nordmannsreiser, norden

Ronny Lien

Nyt et bedre måltid på Torghatten Strandrestaurant som ligger ved foten av fjellet. Alternativt kan du overnatte i flotte Rorbuer på Norsk Havbrukssenter hvor restaurant Smak byr på et deilig måltid.
En kveld i Brønnøysund byr også på flere hyggelige restauranter, eller du kan velge å overnatte på Hildurs Urterarium like nord for byen. Her serveres lokal og god mat i ypperste klasse og vi anbefaler opphold her på det varmeste.
Kommer du sørfra med Hurtigruta, må du ankomme dagen før for å få med deg tur til Torghatten da skipet ankommer kl 01:45 om natten.
Å oppleve flotte Helgelandskysten med bil er noe du ikke kommer til å glemme!

Dag 2 – 3 Vega
Reis tidlig om morgenen til Vega (Rørøy) om du lar bilen stå i Brønnøysund. Hurtigbåten stopper først på Ylvingen – øya som ble kjent gjennom TV-serien Himmelblå. Ta en tur på øya som ikke er mer enn 7,6 km lang og unn deg en deilig lunsj på Himmelblå restaurant før du fortsetter med båten til Vega på ettermiddagen. Alternativt tar du fergen fra Horn til Igerøy. På vei mot Horn anbefaler vi et stopp på Hildurs Urterarium om du ikke har overnattet der.På Vega tilbys leie av sykler – en flott måte å oppleve øya på, og kanskje den beste. Vega står på UNESCOs verdensarvliste. Besøk Vega verdensarvsenter på Gardsøy ved Nes – en unik attraksjon du ikke må gå glipp av.
Prøv klatring i Ravnfloget Via Ferrata eller gå Vegatrappa til Ravnfloget, 350 meter over havet.
Det unike landskapet og fuglelivet er en av grunnene til at Vega er så populær. Øya byr på flotte turmuligheter til fjells og til vanns.

reise i Norge, nordmannsreiser, norge, cruisereiser, norgesreiser, reiser i norge, Helgelandskysten med bil

På Vega har du to netter. Du kan bo i rorbuer/hytter eller på Vega Havhotell som er et veldig hyggelig sted hvor lokal mat av ypperste klasse serveres. Herfra kan du også bli med på fiske om du vil ha med denne opplevelsen eller tur til utværet Lånan.
NB! I juli er det svært vanskelig med plasser på Vega. Reis gjerne i juni eller august-september og mulighetene er bedre.

Dag 4 Vega – Sandnessjøen
De syv søstre hilser deg velkommen – de fantastiske fjellene ved Sandnessjøen ser du fra mange steder langs kysten.
Fra Vega kan du ta hurtigbåten til Sandnessjøen eller ferge fra Igerøy til Horn. Har du satt igjen bilen i Brønnøysund, tar du ferge eller hurtigbåt dit og starter reisen nordover mot Sandnessjøen.

På vei til fergestedet Horn anbefaler vi et stopp hos Hildurs Urterarium som tilbyr urtehage, servering og hyggelige opplevelser. Fra Horn går fergen først til Andalsvåg på Vevelstad, overfarten tar kun 20 minutter. Turen videre til siste ferge som går mellom Forvik og Tjøtta er på kun 17 kilometer. Når du kommer til Forvik, anbefaler vi at du tar turen innom Ho Hanne på Handelsstedet Forvik, det ligger 300 meter fra Forvik ferjeleie. Det er et av de flotte handelsstedene langs kysten og et flott sted for et pusterom på turen. Hun har eget kaffebrenneri og butikk i den gamle kramboden, så her kan du smake på lokalt brygget kaffe.
Når du ankommer Tjøtta, har du kommet til Petter Dass sitt rike. På turen til Sandnessjøen kan du stoppe ved det flotte Petter Dass-museet på Alstadhaugtunet, 20 kilometer fra Tjøtta mot Sandnessjøen. Museet har flott og unik arkitektur som viser kulturarven etter dikterpresten Petter Dass og Alstadhaug kirke og prestegård.
På Tjøtta kan du overnatte på historiske Tjøtta Gjestegård. I sommermånedene er det åpen restaurant som serverer frokost, lunsj og middag. Stedet har lang historie. Flotte turmuligheter og mulighet for kajakkutleie. Alternativt kan du overnatte i Sandnessjøen.

Dag 5 Sandnessjøen – Dønna
Fra Sandnessjøen tar du ferge til Bjørn på Dønna eller hurtigbåt fra Søvik til Flostad på Herøy. Herøy og Dønna er to øyer som er bundet sammen med bro. Dønna frister med fjellet Dønnamannen, praktfull natur og historie. En tur til Dønnesfjellet 127 meter over havet passer de fleste. For de riktig spreke er turen opp til Dønnamannen 858 meter over havet en opplevelse du sjelden glemmer.

Norge, nordmannsreiser, norden, Helgelandskysten med bil

@visit Helgeland

På Dønna kan du være med på kajakktur i Dønnas praktfulle skjærgård. Du kan oppleve historie fra vikingetid og middelalder flere steder på øya. En avdeling av Helgeland museum finner du også på Dønna. Du kan overnatte i rorbuer eller på historiske Dønnes Gård som har spesialisert seg på lokal mat av ypperste klasse.

Dag 6 Dønna – Lovund
Fra Bjørn hurtigbåtkai går turen til lundefuglens rike, Lovund. Lovund er et av Norges mest livskraftige øysamfunn, vakkert beliggende ytterst på Helgelandskysten. Ta deg tid til å oppleve et av Helgelands beste kjøkken, hotellrom og rorbuer med flott utsikt over hav og solnedgang. På øya finner du også mange turalternativ. Det flotte fuglefjellet har over 200 000 lundefugler som hekker. Det er en lett tur til kolonien. På Lovund bor du i to netter.

Dag 7 Lovund – Træna – dagstur
Helt ytterst i havgapet ligger fiskeværet Træna – kjent for sitt særegne fjell Trænastaven på øya Sanna. Træna har 417 små og store øyer og Husøyaer-senteret. Med hurtigbåt fra Lovund er det sommerstid fint å komme seg videre hit. Turen tar bare vel en halv time. Her finner du også Petter Dass-museet, utsmykket av Karl Erik Harr, som er et minnesmerke over de som ble borte på havet og dikterpresten.

Dag 8 Lovund – Tonnes
Fra Lovund går det ferge og hurtigbåt til Tonnes. Tonnes byr på koselige hytter på bryggekanten og deilig mat på Oscarsbrygga. Med utsikt mot Hestmannen på Storselsøy kan du nesten nyte midtnattsolen. Polarsirkelen går like ved og er markert med en globe på øya Vikingen, ca 5 minutters båttur fra Tonnes.

På Tonnes kan du også leie båt og kajakk og ta fotturen til Tonnesgrotta. Eller ta fine turer mot andre øyer lenger nord som Rødøy og Meløy. Her er det lett å bli noen dager.

Dag 9 Tonnes – Bodø
Med bil langs RV17 er det to fergestrekninger på veien og du passerer Svartisen. Engenbreen er den største brearmen. Fra slutten av mai til begynnelsen av september kan du ta den 10 minutters båtturen inn mot breen fra Holandsvika.
Holandsvika ligger like ved hovedveien, ca 1000 meter sør for turistinformasjonen. Har du tid og lyst kan vi legge inn en overnatting i Glomfjord for deg.

nordmannsreiser, norden, norge, Helgelandskysten med bil

Orsolya Haarberg www.visithelgeland.com

I Bodø skreddersyr vi overnatting etter ønske. Kanskje du vil ta turen med Hurtigruta til Lofoten? Eller kanskje en natt på Kvitnes gård nær Sortland i Vesterålen frister?

Prøv en tur langs Helgelandskysten med bil

Kontakt Nordmanns-Reiser – vi skreddersyr din Norgesopplevelse

 

Priser og betingelser:

Pris:
Pris fra 7 910,- pr person i dobbeltrom
Vi skreddersyr reisen for dere.
Priseksemplet er basert på utvalgte steder underveis som beskrevet.


Prisen inkluderer:
• En natt på Hildurs Urterarium ved Brønnøysund med frokost og fem-retters middag
• To netter på Vega med frokost inkludert
• En natt på Bøteriet på Dønna med frokost inkludert
• To netter på Lovund med frokost inkludert
• En natt på Tjøtta gjestegård med frokost inkludert
• En natt på Oscarsbrygga


Vår ref: 702427


Reisemål Reise i Norge

© 2021 Nordmanns-Reiser AS

Designet og utviklet av HCL Nordic